Jos Dark Souls olisi Bubsy 3D ja ajopeli – Arvostelussa Overpass Kommentit pois päältä artikkelissa Jos Dark Souls olisi Bubsy 3D ja ajopeli – Arvostelussa Overpass

4 / 10
HANAA! Jokin tässä saa palaamaan takaisin taitorallin pariin. KURAA! Ihan jokainen pelin osa-alue on jollain tavalla huono tai huonosti tehty.

Haastevetoinen kuraralli kuulostaa hyvältä, ja onhan esimerkiksi Trials-sarja todistanut, että esteajelusta saa todella mukavaa ja haastavaa. Mutta sen voi myös kädettää totaalisesti, mistä on esimerkki.

Kaukaa katsottuna kaikki vaikuttaa olevan ihan ok, mutta lähempi tarkastelu paljastaa enemmän vikoja kuin hyviä puolia, mutta silti masokismi saa jatkamaan. Mistä Overpassissa siis on kyse?

Overpassissa valitaan ajoneuvo ja ajetaan erilaisia ratoja, joko kierroksia tai alusta maaliin. Radat vaihtelevat joko kilparadoista, missä on ihmisen rakentamia esteitä metsäpolkuihin, missä esteinä toimivat kivet ja kannot aina jyrkkiin mäkisiin nousuihin. Kuraa on tai ei, mutta aina on liukasta.

Minä en tiedä miten realistisia ovat pelin all-terrain- ja utility-terrain-vehiclet, mutta ainakaan niitä ei ole kiva ajaa. Isommat UTV:t ovat kuin ostoskärryjä, kiikkeriä ja jäävät helposti joka paikkaan kiinni. Kansan kielellä mönkkärit ovat taas pieniä ja tehottomia, mitkä junnaavat hitaasti eteenpäin lähes kaikessa mitä eteen tulee. Minkäänlaisesta vauhdikkaasta kokemuksesta ei siis ole kyse.

Mutta eihän ajokokemuksen pidäkään olla vauhdikas, jos kyse on taidosta. Niin voisi ajatella, mutta koska ajoneuvot ovat äärettömän kiikkeriä, sutivaisia, tehottomia ja suurelta osin painovoima tuntuu kuulta, ei ajaminen ole kivaa. Monesti madellaan hitaasti. Silloinkin, kun olisi suoraa missä antaa hanaa. Sillä suora on yleensä hiekkaa tai kuraa, missä auto kyntää tahmaisesti.

Kivikoiden ylittäminen voisi olla todella mielenkiintoista ja haastavaa, mutta se on vain tökerösti tehty. Ymmärrän, että peli on haastava ja sen ei kuulu olla helppoa kaasu pohjassa kruisailua. Mutta kun ajotuntuma ja peruskontrollit ovat roskaa, on hankala nauttia haasteista. Esimerkiksi pakittaminen on hankalaa. Ennen kun vaihde menee pakille tai takaisin eteenpäin, on vapaavaihde, mikä ei tee mitään. Eli kun ajoneuvo on paikoillaan ja painat jarrua, sen sijaan, että alat pakittaa, vaihdat vapaalle. Sen jälkeen kun päästät jarrun ja painat taas taaksepäin, alat pakittaa. Mutta pakittaminen on huomattavasti herkempi kuin kaasu, joten jos sinä haluat nopeasti korjata eteenpäin kun alat kiitää kuramäkeä vauhdilla alas, joudut painamaan ensin kaasua, että pääset vapaalle, sitten päästämään kaasun, ja painamaan uudelleen, että alat mennä eteenpäin. Ja kun olet jyrkässä kuramäessä vinossa ja sinun pitäisi tehdä pieniä korjausliikkeitä tai nytkäytyksiä, niin yhtä sekava kuin kuvailuni edellä oli, yhtä hankala se on hieno-ohjaukselle.

Ajamista helpottaa suunnattomasti joissain, mutta ei kaikissa, ajoneuvoissa oleva differentiaaliveto (toivottavasti on oikea kirjoitusmuoto). Nelivedolla pääsee, mutta differentiaalin kytkemällä saa vedon siirrettyä niihin renkaisiin, mitkä sitä tarvitsevat. Kätevää siis silloin, kun osa renkaista on ilmassa. Tämä kuitenkin ohjattavuuden kustannuksella. Myös takavedon saa kytkettyä, mutta sillä ei tee mitään. Kärsimystä ovatkin ajoneuvot, missä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin takaveto! Mönkijöissä voi myöskin vaikuttaa painopisteeseen ohjaajaa kallistamalla, millä on hieman merkitystä, mutta se vaikutta oikeasti joltain.

Hirveimmät kulkuvälineet ovat golfkärryn meno-ominaisuuksilla varustetut maastokulkineet, missä suurin haaste on pitää ne pystyssä, sillä ne keikkuvat kiikkerästi pahimmillaan suoraan ajaen töyssyissä. Toinen kärsimys on takavetoiset Halpahallin kuvaston pikkumönkkärit. Näillä ei ole mitään muuta funktiota pelissä kuin mahdollisesti luoda vaikeusastetta. Ota hirveä lelu, mikä ei välttämättä fyysisesti ja teknisesti edes pääse rataa loppuun, tai oikea maastovehje. Vaikeusasteitahan pelissä ei sinäänsä ole, muuta kuin kentän haastavuus. Esimerkiksi tietokonevastustajien tai pelin vaikeuteen ei pysty vaikuttamaan millään tavalla.

Tutoriaali pelissä on kätketty uramoodiin, ja se kannattaa käydä läpi. Vaikka se on aluksi tylsää miten kaasutetaan ja käännytään itseselvyyttä, se käy nopeasti ajoneuvon vetotavat läpi. Ei kovin kattavasti eikä kovin hyvin esimerkein, mutta kuitenkin. Pelissä onkin hyvä osata tietää mikä vetotapa on paras milloinkin, ja ettei kaasu pohjassa aina sitä mäkeä pääse ylös. Hyvänä nyrkkisääntönä on myös kokeilla toista tapaa, jos toisella ei etene. Siltikin vaikka kuinka osaisit ja tietäisit ja olisit saman esteen ylittänyt monta kertaa, kuun painovoima voi kellistää sinut kumoon ilman mitään hallintaa.

Kaikesta huolimatta suurin osa radoista on kyllä hyvin toteutettu. Ne ovat erilaisia ja mielenkiintoisia ja mukavista letkeistä ajoista todella haastaviksi mäkinousuiksi skaalattuja. Variaatiota on tarpeeksi paljon, vaikka paperilla sitä ei hirveästi ole. Grafiikat ovat pääosin miellyttävän näköiset, jos mukaan ei lasketa aina sikiöasentoon mönkijän päältä tippuessa käpertyvää kuskia. Mutta ihan menevistä grafiikoista huolimatta menoa puuttuu silti.

Pelimuotoja on vain neljä. Ura, yksinpeli, moninpeli samalla koneella jaetulla kuvaruudulla tai vuorotellen ja nettipeli. Tämä on todella vähän varsinkin kun moninpeli samalla koneella on vain radan ja ajoneuvon valintaa. Myöskin ura jää vähän tympeäksi, sillä siinä joudut ansaitsemaan parempia laitteita kun kaikki on jo moninpelissä käytössä. Olisi ollut pelille järkevää, että uran urjetessa uudet komeat myös moninpelissä aukeaisivat. Urassa ajellaan ratoja ihan mielenkiintoisella systeemillä. Kisoja on tietty määrä ennen suurta huipennusta, ja pelaaja saa valita mihin suuntaan lähtee kisoja avaamaan. Voitetut kisat aukaisevat uusia polkuja ja uusia päivityksiä varusteisiin ja laitteisiin. Pienenä lisänä saa sponsoreita ja välillä tietokonekuski lyö vetoa voitatko hänet seuraavassa kisassa. Todella yksinkertaista, mutta tylsän pelin mielenkiintoinen lisä.

Kisaaminen vain on onnettoman tylsää! Pelissä on valikkomusiikkia, mutta minulla meni aika kauan huomata, että pelissä on muitakin kuin yksi ja sama indierock-renkutus. Yhtäkaikki, ärsyttävää musiikkia. Itse pelissä ei ole musiikkia, eikä myöskään ympäristön ääniä. Vain mopomoottorin pörinää. Ajaminen on muutenkin yksinäistä. Kisat suoritetaan yksin, korkeintaan kaksinpelissä toisen haamuautoa vastaan. Ja vaikka radan varrella on huoltoajoneuvoja ja katsomoita sekä telttoja, missään ei näy ristin sielua. Ei yleisöä, ei henkilökuntaa. Edes selostajaa ei ole.

Selostajan puuttuessa puuttuu vielä jotain muutakin oleellista. Ajaessasi kisaa, näet kauanko on aikaa kulunut, muttet näe sijoitustasi missään vaiheessa, etkä sitä, paljonko olet edellä tai jäljessä muita kuskeja. Tämä lisää yksinäisyyden tunnetta ajossa. Ja mielestäni olisi mukava tietää voiko ajoa ottaa huiman etumatkan turvin hieman turvallisemmin ja rennommin, vai onko riskien paikka, jos on muutamia sekunteja jäljessä. Vasta kun maalilinja on ylitetty ja mennään kisan jälkeiseen valikkoon tietää sijoituksensa. Tästä syystä peli ei tunnu juurikaan kisalta. Valitset radan, ajelet sitä ja sitten katsot listasta miten kävi. Ja jatkat samaa.

Ongelmana on myös pitkät radat. Mielenkiintoisimpia ovat ne, joissa on alku ja loppu. Hirveimpiä ne, missä on kierrokset. Kierrosradoissa tuntuu siltä, että kun olet ensimmäisen kierroksen ajanut, ne kaksi on aivan turhia ja saman toistoa. Olet jo radan nähnyt ja suorittanut, miksi se pitää uusia heti perään kaksi kertaa? Varsinkin, kun vaikka kuinka tietäisit miten se pitää ajaa ja olisit taitava, niin viimeisellä kierroksella törmäät johonkin kiven kikkareeseen ja kuun painovoima heittää sinut kyljelleen. Tuntuu, että syy on huonon pelin.

Overpass voisi olla hyvä peli, ellei se olisi huono. Ja huonoa siinä on kaikki. Jokainen osa pelistä voisi olla hyvä ja nauttitava, jos ne olisi vain hyvin tehty. Tästä kertoo se, että vaikka peli ärsyttää ja on täynnä puutteita, haluan sitä pelata. Peli voisi olla todella hyvä, jos huononakin se saa minut palaamaan takaisin. Tuntuu, että jos sen olisi tehnyt tiimi, jolla olisi kokemusta ajopeleistä (en tiedä onko tällä porukalla, jos on, hävetkööt tätä kuraa), voisi peli olla loistava. Nyt se tuntuu vain vaillinaiselta ja keskeneräiseltä. Ihan kuin tämä 60€ hintalapulla varustettu uutuus olisi vain beta.

Kannattaako Overpass ostaa? Ei missään nimessä. Jos sen halvalla alennuksesta saa, mikä ettei. On sillä hetkensä. Mutta harmittavaisesti ne hetket yleensä menevät pilalle huonon toteutuksen takia.

Lähdenkin tästä jatkamaan pelaamista…

Legendaarinen Mai Shiranui liittyy Street Fighter 6 -pelin hahmokaartiiin Kommentit pois päältä artikkelissa Legendaarinen Mai Shiranui liittyy Street Fighter 6 -pelin hahmokaartiiin

SNK:n suosittu hahmo Mai Shiranui on nyt pelattavissa :ssa. Uusi päivitys tuo mukanaan myös muita uudistuksia.

Mai Shiranui, SNK:n taistelupeleistä tuttu tulinen naissoturi, on liittynyt Street Fighter 6:n monipuoliseen hahmovalikoimaan. Tämä on vasta toinen kerta Street Fighter -sarjan historiassa, kun peliin tuodaan vierashahmo toisesta pelisarjasta.

Mai tuo mukanaan ainutlaatuisen yhdistelmän -pelin tyyliä ja modernia Street Fighter -liikehdintää. Hänen taistelutekniikoihinsa kuuluvat tuliset ammukset, syöksypotkut, pyörähdysliikkeet ja lohikäärmeisku. Nopea ja tehokas taistelutyyli tekee Maista mielenkiintoisen lisäyksen pelin ottelijakaartiin.

Pelaajat voivat hankkia Main joko toisen vuoden kausikortin kautta tai ostamalla hänet pelin sisäisellä valuutalla. Hahmo on saatavilla kahdella eri asulla: klassisella Fatal Fury -tyylillä ja tulevaan Fatal Fury: City of the Wolves -peliin perustuvalla vaihtoehtoisella asulla.

Päivitys tuo mukanaan myös muita uudistuksia, kuten uuden erikoisvastuksen Battle Hub -pelitilaan, pelitasouudistuksia ja uusia suorituskohtaisia palkintoja.

Street Fighter 6 on saatavilla , , ja S -konsoleille sekä :lle. Pelin ikäraja on PEGI 12.

Helmikuun odotetuimmat videopelijulkaisut Kommentit pois päältä artikkelissa Helmikuun odotetuimmat videopelijulkaisut

Helmikuu tuo mukanaan useita seikkailuntäyteisiä pelijulkaisuja, jotka tarjoavat viihdykettä pakkaspäiviin. Monipuolinen kattaus tarjoaa jokaiselle jotain, oli kyseessä sitten historian syövereissä seikkaileva ritaritarina, strategisen suunnittelun mestariteos, fantasiamaailman tutkimusmatka tai vauhdikas toiminta trooppisessa ympäristössä. Tässä lyhyt katsaus kuukauden kiinnostavimpiin pelijulkaisuihin.

Kingdom Come: Deliverance 2 (PS5, PC, XSX/S)

Julkaisu: 4. helmikuuta

Kingdom Come: Deliverance II on Warhorse Studiosin kehittämä ja Deep Silverin julkaisema toimintaroolipeli, joka julkaistaan 4. helmikuuta 2025 :lle, Windowsille ja /S:lle.

Peli sijoittuu 1400-luvun alun Böömiin, nykyisen Tšekin alueelle, ja jatkaa seppä Henryn tarinaa suoraan siitä, mihin edellinen osa päättyi. Henry joutuu keskelle sisällissodan myllerrystä taistellessaan Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan Sigismundia ja hänen liittolaisiaan vastaan. Pelin maailma on kaksinkertainen edeltäjäänsä verrattuna ja jakautuu kahteen suureen alueeseen: luonnonkauniiseen Böömin paratiisiin sekä hopeakaivoksistaan tunnettuun Kutná Horan kaupunkiin.

Pelin taistelujärjestelmä on entistä monipuolisempi ja realistisempi, sisältäen uusia aseita, kuten varsijousia ja varhaisia tuliaseita, joita voi käyttää myös ratsain. Dialogijärjestelmää on laajennettu uusilla taidoilla, kuten ulkonäkö, pakottaminen ja hallitseminen, mikä tarjoaa pelaajalle enemmän vaikutusmahdollisuuksia tarinan kulkuun.

Kingdom Come: Deliverance II pyrkii tarjoamaan entistä syvällisemmän ja realistisemman keskiaikaisen pelikokemuksen, jossa pelaajan valinnoilla on merkittävä vaikutus pelimaailmaan ja tarinan kehitykseen.

Civilization 7 (PC, PS, Xbox, Switch)

Julkaisu: 11. helmikuuta

on Firaxis Gamesin kehittämä ja :n julkaisema vuoropohjainen strategiapeli, joka julkaistaan 11. helmikuuta 2025. Pelissä pelaajat johtavat omaa sivilisaatiotaan antiikin ajasta moderniin aikaan, kilpailen diplomatian, talouden, teknologian ja sodankäynnin kautta maailman hallinnasta.

Peli tuo uusia ominaisuuksia, kuten johtajien ja sivilisaatioiden yhdistelyn, aikakausien jako eri pelivaiheisiin sekä perintöpolut, jotka ohjaavat strategisia valintoja. Lisäksi kaupungin hallinta on uudistettu, ja kriisitapahtumat tarjoavat haastetta pelin edetessä. Civilization 7 jatkaa sarjan perintöä tarjoamalla entistä syvällisemmän ja innovatiivisemman pelikokemuksen.

Tomb Raider IV-V-VI Remastered (Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC)

Julkaisu: 14. helmikuuta

Tomb Raider IV-VI Remastered -kokoelma sisältää seuraavat pelit: Tomb Raider: The Last Revelation (1999), Tomb Raider: Chronicles (2000) & Tomb Raider: The Angel of Darkness (2003). Jokainen peli on uudelleenmasteroitu parannelluilla grafiikoilla, jotka tuovat uutta eloa ympäristöihin, hahmoihin ja esineisiin. Pelaajat voivat vaihtaa lennossa klassisten ja modernien grafiikoiden välillä.

Avowed (PC, XSX/S)

Julkaisu: 18. helmikuuta

on Obsidian Entertainmentin kehittämä ja Game Studiosin julkaisema ensimmäisen persoonan fantasiatoimintaroolipeli, joka sijoittuu Eoran maailmaan, tunnettu aiemmista Pillars of Eternity -peleistä.

Peli julkaistaan 18. helmikuuta 2025 Xbox Series X/S:lle ja :lle, ja se on saatavilla myös Game Pass -palvelussa julkaisupäivästä alkaen.

Avowed sijoittuu Living Lands -saarelle, joka on täynnä seikkailuja ja vaaroja. Pelaajat voivat valita erilaisia taistelutyylejä, yhdistellen miekkoja, taikuutta, aseita ja kilpiä.

Pelin aikana kohdataan monenlaisia kumppaneita, joilla on omat ainutlaatuiset kykynsä ja tarinansa. Pelaajan tekemät valinnat vaikuttavat sekä kumppaneiden että maailman kohtaloihin.

Avowed tarjoaa syvällisen roolipelikokemuksen, jossa pelaajan päätöksillä on merkittävä vaikutus pelin kulkuun ja tarinan kehitykseen.

Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii (PC, PS4, PS5, Xbox One, XSX/S)

Julkaisu: 21. helmikuuta

on Ryu Ga Gotoku Studion kehittämä ja Segan julkaisema toimintaseikkailupeli, joka julkaistaan 21. helmikuuta 2025 :lle, PlayStation 5:lle, Windowsille, Xbox Onelle ja Xbox Series X/S:lle.

Pelin päähenkilönä on Goro Majima, joka herää muistinmenetyksen kokeneena Rich Island -saarella. Hänestä tulee merirosvokapteeni, joka yhdessä miehistönsä kanssa etsii kätkettyä aarretta ja pyrkii palauttamaan muistonsa.

Pelaajat voivat tutkia neljää erilaista aluetta: Rich Islandia, rikollisten suosimaa Madlantista, Palekana-uskonnollisen ryhmän tukikohtaa Nele Islandia sekä Honolulua. Taistelujärjestelmässä Majimalla on käytössään kaksi tyyliä: nopeaan toimintaan keskittyvä Mad Dog sekä Sea Dog, joka mahdollistaa miekkojen ja pistoolien käytön. Uutuutena on myös mahdollisuus hypätä ja suorittaa ilmassa olevia yhdistelmäiskuja.

Pelin aikana pelaajat voivat koota oman merirosvomiehistönsä ja päivittää Goromaru-laivaansa, jolla voi tutkia avomerta ja osallistua meritaisteluihin. Meritaistelut tapahtuvat reaaliajassa, ja pelaajat voivat myös nousta vihollisaluksiin kohtaamaan niiden miehistön ja kapteenin.

Peli sisältää useita minipelejä, kuten karaoken, Crazy Deliveryn ja Dragon Kartin. Lisäksi uusi sivuaktiviteetti, Masaru's Love Journey, keskittyy Majiman rekrytoimiin ”Minato-tyttöihin”, jotka viettävät aikaa pelin hahmon Masaru Fujitan kanssa.

Monster Hunter Wilds (PC, PS5, XSX/S)

Julkaisu: 28. helmikuuta

on Capcomin kehittämä ja julkaisema toimintaroolipeli, joka julkaistaan 28. helmikuuta 2025 PlayStation 5:lle, Xbox Series X/S:lle ja PC:lle.

Peli sijoittuu ”Kielletyille maille”, jossa pelaajat astuvat metsästäjän rooliin jäljittäen ja kukistaen voimakkaita hirviöitä. Näistä saaduista materiaaleista voi valmistaa uusia aseita ja haarniskoja, mikä mahdollistaa entistä haastavampien vihollisten kohtaamisen.

Ympäristöt ovat dynaamisia ja jatkuvasti muuttuvia, mikä vaikuttaa sekä pelaamiseen että strategioihin. Pelin maailma on saumaton, ja pelaajat voivat liikkua vapaasti eri biomi-alueilla, jotka tarjoavat monipuolisia haasteita ja mahdollisuuksia.

Pelin taistelujärjestelmässä on käytettävissä 14 erilaista asetyyppiä, joista jokaisella on omat uudet liikkeensä ja toimintonsa. Slinger-työkalu palaa peliin uusilla ominaisuuksilla, kuten mahdollisuudella tarttua esineisiin kaukaa ja laukaista ympäristöllisiä ansoja. Uutena ominaisuutena on myös Focus-tila, joka mahdollistaa kohdennetut iskut hirviöiden tiettyihin kehonosiin, avaten mahdollisuuksia lisävahingon tuottamiseen.

Peli tukee neljän pelaajan yhteistyömoninpeliä, mutta yksin pelaavat voivat rekrytoida tekoälyn ohjaamia tukimetsästäjiä avukseen. Pelaajat voivat myös lähettää SOS-soihdun kutsuakseen apua kesken metsästyksen.

Monster Hunter Wilds tarjoaa syvällisen ja mukaansatempaavan pelikokemuksen, jossa pelaajien valinnoilla ja taidoilla on merkittävä vaikutus pelin kulkuun ja tarinan kehitykseen.