Microsoft osti Activision Blizzardin lähes 69 miljardilla dollarillaKommentit pois päältä artikkelissa Microsoft osti Activision Blizzardin lähes 69 miljardilla dollarilla
Microsoft on kasvattanut entisestään kattavaa pelistudioidensa määrää ostamalla Activision Blizzardin. Kauppahinnaksi on kertynyt hulppeat 68,7 miljardia dollaria.
Today is a historic moment. We are excited to announce that the world-renowned franchises and talented people at @ATVI_AB will be joining Team Xbox!
Kaupan myötä monia Activision Blizzard pelejä tullaan tuomaan osaksi Xbox Game Pass -palvelua. Odotettavissa on, että monista julkaisijan peleistä tulee jatkossa Xbox yksinoikeuspelejä.
Microsoft osti vuonna 2020 ZeniMax Median 7,5 miljardin dollarin hintaan. Kaupan myötä Xboxin talliin siirtyi The Elder Scrolls, Fallout ja Starfield -pelien kehittäjä Bethesda, id Software (Doom, Quake), Arkane Studios (Dishonored, Prey), Machine Games (Wolfenstein) sekä Tango Gameworks (The Evil Within).
Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella paljasti yhtiön Q2-sijoittajapuhelussa, että Indiana Jones and the Great Circle -peli on saavuttanut 4 miljoonaa pelaajaa. Tämä on merkittävä saavutus MachineGamesin uudelle julkaisulle, joka on saanut kriitikoilta ylistystä, useita palkintoja ja nyt siis miljoonia pelaajia. Vaikka myyntilukuja on vaikea määrittää sen Xbox Game Pass -saatavuuden vuoksi, 4 miljoonaa pelaajaa on silti vaikuttava määrä, kun otetaan huomioon, että monet eivät tienneet tarkalleen, mitä modernilta, AAA-luokan Indiana Jones -peliltä odottaa.
Peli on saanut myönteisen vastaanoton ja sitä on kuvailtu ”vastustamattomaksi ja mukaansatempaavaksi maailmanlaajuiseksi aarteenmetsästykseksi”, ja se on ollut ehdolla Vuoden Peliksi ja Parhaaksi Xbox-peliksi.
Muilla Xbox-rintamilla Microsoft vahvisti, että Game Pass PC kasvoi 30 % viimeisellä neljänneksellä ja teki uuden neljännesvuosittaisen liikevaihtoennätyksen. Pilvipelaamisen puolella on kirjattu 140 miljoonaa tuntia suoratoistoa. Kaikki tämä auttoi Xboxin sisältö- ja palveluliikevaihdon 2 %:n kasvuun.
Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä. Vaikka Game Pass -luvut olivat odotettua vahvempia, kokonaispelituotot laskivat 7 % ja Xbox-laitteistomyynti 29 %.
Mitä tämä kaikki tarkoittaa? Microsoftilla on vielä paljon tehtävää konsoli- ja laitteistopuolella, mutta sen jatkuvat investoinnit Game Passiin näyttävät tuottavan tulosta. Game Passin kasvu PC:llä on ymmärrettävää, kun otetaan huomioon, että Xboxilla oli viimeisellä neljänneksellä useita suuria pelijulkaisuja, joihin kuuluivat Indiana Jonesin lisäksi Call of Duty: Black Ops 6 ja Microsoft Flight Simulator. Kaikki nämä olivat saatavilla Game Passin kautta heti julkaisupäivänä Ultimate-tilaajille.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin uudet tullit Kanadaa, Kiinaa ja Meksikoa vastaan herättävät huolta videopeliteollisuudessa. Entertainment Software Association (ESA), joka edustaa alan suurimpia yrityksiä kuten Microsoftia, Nintendoa ja Sony Interactive Entertainmentia, varoittaa tullien aiheuttavan ”merkittävää haittaa” kuluttajille ja koko alalle.
ESA:n mukaan tullit voivat nostaa pelikonsolien ja fyysisten pelien hintoja, mikä vaikuttaisi miljooniin pelaajiin. Liitto on vedonnut hallintoon, jotta se etsisi yhteistyössä yksityisen sektorin kanssa ratkaisuja talouskasvun tukemiseksi ilman haitallisia tullitoimia.
Trumpin päätös on jo saanut vastatoimia: Kanada ja Meksiko ovat ilmoittaneet omista vastatulleistaan, ja Kiina aikoo haastaa päätöksen Maailman kauppajärjestössä. Presidentti on myös vihjannut mahdollisista tulleista Euroopan unionia kohtaan, mikä voisi pahentaa tilannetta entisestään.
Asiantuntijat arvioivat, että tullien vaikutus Nintendo Switch 2:n kaltaisiin laitteisiin riippuu siitä, laajenevatko ne koskemaan myös Vietnamia, jossa osa konsoleista valmistetaan. Tulevat päätökset voivat siis vaikuttaa suoraan videopelien hintoihin ja kuluttajien ostokäyttäytymiseen.