Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki Kommentit pois päältä artikkelissa Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki

Äänisuunnittelun ohella musiikki on yksi keskeisiä piirteitä niin elokuvissa, televisiosarjoissa kuin myös videopeleissä, mitä ilman audiovisuaalinen kokemus ei olisi täydellinen. Musiikki luo tunnelmaa, ilmoittaa pelitapahtumista ja reagoi usein pelaajan toimintaan. Interaktiivisuus onkin keskeisimpiä eroavaisuuksia elokuvamusiikin ja pelimusiikin välillä. Vuosikymmenien saatossa videopeleistä on tullut entistä elokuvamaisempia. Pelien musiikki soveltaa tyyliään erilaisista elokuvagenrejen konventioista, jotka ovat olleet olemassa jo varhaisten kolikkopelien aikakaudella 1970-1980-luvulla. Medal of Honorin, Hidden and Dangerousin tai Hearts of Ironin kaltaisissa sotapeleissä on kuultavissa sotilastrumpetteja ja pikkurumpujen pärinää, kun selviämiskauhussa, kuten Resident Evil ja Silent Hill ”kauhumusiikki” pyrkii tehostamaan pelin kauhuefektiä ja luomaan jännittynyttä tunnelmaa ääristyneine pelottavine sointeineen.

Villin lännen pelejä voi pitää interaktiivisina lännenelokuvina, joiden musiikki soveltaa suoraan -elokuvien musiikillisia konventioita. Tyypillisesti Villiin länteen assosioidaan kaikuisat sähkökitarat, honottavat huuliharput, kaihoisat viulut sekä suuret orkesterisaundit. Yksi varhaisista Villin lännen –pelien alkuperäismusiikeista oli Lucas Artsin kehittämä ensimmäisen persoonan räiskintäpeli Outlaws (1996), jonka Clint Clint Bajakianin säveltämä musiikki soveltaa Ennio Morriconen tunnetuksi tekemää spagetti western –tyyliä, mitä kuultiin muun muassa Sergio Leonen dollari-trilogiassa (Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat).  Esimerkiksi pelin teemalaulu muistuttaa trumpetteineen, akustisine kitaroineen ja laukkarytmeineen italialaista westernien teemoja. Taas hiljaa kehittyvä, mahtipontinen The Last Gunfigth luo ruudinkatkuiseen päähenkilön ja rosvon väliseen kaksintaisteluun tiivistä tunnelmaa. Vaikka peli ei olekaan kestänyt kovin hyvin aikaa, sen musiikki on suorastaan uraa uurtavaa.

14 vuotta ennen Rockstar Gamesin Lännen miljööseen sijoittuvaa hiekkalaatikkopeliä 2 peleissä ennennäkemätöntä Villin lännen –konseptia kehitteli sarjan ensimmäinen peli (2004): kolmannen persoonan, suoraviivaisen arcademainen toimintapeli, jonka musiikkiraita koostui 1960-1970-luvun italo westernien teemoista säveltäjiltä, kuten Luis Bacalov, Francesco De Masi, Ennio Morricone ja Bruno Nicolai. Sen graafinen tyyli rakeisine 8-millimetrin kameran tyylisine kuvanlaatuineen muistuttaa kyseisen aikakauden elokuvia. Valmista western-musiikkia kuullaan niin päävalikossa, pelissä sekä elokuvamaisissa välianimaatioissa, jossa se luo vaikutelmaa lännenelokuvasta. Pelin pääteema, Luis Bacalovin Lo Chiamavano King (elokuvasta His Name Was King) mikä kuullaan ensimmäistä yhdessä pelihistorian ikonisimmista alkuanimaatioista, jossa pelin keskeiset hahmot esitellään elokuvamaisessa montaasissa. Peli tempaa mukaansa heti teemalaulun kiihkeistä rumpufilleistä ja sähkökitaran kahdentamasta huuliharppumelodiasta.

Usein miten länkkäripelit soveltavat varsin suoraviivaista pelityyliä sekä kostowesternien yksinkertaisia juonikuvioita. Esimerkiksi Activisionin pelissä (2005) päähenkilö Colton White hakee kostoa isänsä surmanneelle pormestari Hoodoo Brownille ja hänen jengilleen. Tämä kolmannen persoonan toimintaseikkailupeli muistuttaa hiekkalaatikko-pelityyliltään western-peli Red Dead Redemptionia (2010), viittä vuotta ennen, kun se räjäytti pelimaailman valtavalla maailmallaan ja western-tyylisellä musiikillaan. Pelin Gun musiikki muistuttaa paljon perinteisiä westernejä mahtipontisilla orkesterisoinneillaan, jonka lomassa kuullaan perinteisiä lännensoittimia: huuliharppua, akustista kitaraa, slide-kitaraa ja viulua. Musiikki luo peliin eeppisen seikkailun tuntua, vieden pelaajan autenttiseen länkkärimiljööseen. Videopelien musiikki soveltaa siis tyyliviitteitä lähestulkoon kaikista elokuvagenreistä, höystämällä sitä interaktiivisilla piirteillä.

 

GTA 6:n verkkopeli julkaistaan mahdollisesti erillisenä pelinä Kommentit pois päältä artikkelissa GTA 6:n verkkopeli julkaistaan mahdollisesti erillisenä pelinä

Rockstar Gamesin odotetun Grand Theft Auto 6:n moninpeli julkaistaan todennäköisesti erillisenä pelinä kampanjatilasta, kertoo arvostettu sisäpiiriläinen.

-pelisarjan seuraavan osan verkkopeli saattaa olla ostettavissa erikseen heti julkaisusta lähtien. Tunnetun -sisäpiiriläisen Tez2:n mukaan pelaajat voivat valita, ostavatko he täyden paketin, joka sisältää sekä yksinpelin että verkkopelin, vai pelkän edullisemman verkkopelin.

Tämä olisi merkittävä muutos aiempaan käytäntöön verrattuna. :n verkkopeli julkaistiin erillisenä vasta vuonna 2022, yhdeksän vuotta alkuperäisen pelin jälkeen. Samoin Red Dead Online -peli eriytettiin omaksi tuotteekseen vasta pari vuotta :n julkaisun jälkeen.

Arvioiden mukaan erillisen Onlinen hinta voisi olla noin 40 dollaria, mikä tekisi siitä huomattavasti edullisemman vaihtoehdon täysihintaiseen peliin verrattuna. Pelaajat voisivat myöhemmin halutessaan päivittää pelinsä sisältämään myös kampanjatilan.

Rockstar Games on tullut tunnetuksi erityisesti Online -pelin menestyksestä. Vuonna 2013 julkaistu verkkopeli on edelleen suosittu, ja se on tuottanut yhtiölle miljardeja mikromaksujen ja tilausten kautta. Tämä jatkuva tulovirta on mahdollistanut yhtiölle pitkät kehitysajat uusille peleille.

On kuitenkin huomattava, että kyseessä on toistaiseksi vahvistamaton huhu, vaikka tietolähteenä toimiva Tez2 tunnetaankin luotettavana. Rockstar Games ei ole vielä virallisesti kommentoinut GTA 6:n verkkopelitilaa, eikä edes toista virallista pelitraileria ole vielä julkaistu.

Pelaajien keskuudessa on herännyt kysymyksiä myös siitä, voivatko he siirtää -hahmonsa ja edistymisensä uuteen peliin. Tähän kysymykseen Rockstar ei ole vielä ottanut kantaa.

Nyt paukkuu! Terminator saapui Call Of Dutyn maailmaan Kommentit pois päältä artikkelissa Nyt paukkuu! Terminator saapui Call Of Dutyn maailmaan

ja ovat paljastaneet uuden Call of Duty -yhteistyötapahtuman, jossa tuo ikoniset T-800-skinit ja teemasisällöt osaksi :ta.

Terminator saapuu taistelukentille

Treyarch julkaisi blogissaan yksityiskohtia tulevan kauden sisällöstä, johon sisältyy uusia karttoja, pelitiloja, aseita ja merkittäviä pelimuutoksia. Suurimman huomion varastaa kuitenkin Terminator-tapahtuma, joka tuo mukanaan rajoitetun ajan saatavilla olevia palkintoja ja pelin sisäisessä kaupassa myytäviä Skynet-teemaisia kosmeettisia esineitä.

Keskiössä on Terminator Tracer Pack, joka sisältää kaksi T-800:sta inspiroitunutta skiniä. Titanium Core -skinissä näkyy koneen kylmät piirteet ja punaiset hehkuvat silmät, jotka ovat tuttuja James Cameronin klassikkoelokuvista. T-800-skinissä puolestaan nähdään Arnold Schwarzeneggerin esittämä hahmo, joskin hahmo muistuttaa enemmän modernia versiota kuin 1980-luvun nuorempaa toimintatähteä. Pakettiin kuuluu myös neljä asepiirustusta, erikoisviimeistelyanimaatio, “Tracking…Tracking…” -emote, “What Pain?” -embleemi ja “Lookin' Fly” -kutsukortti.

Tapahtumat ja lisäsisältöä kaudelle 2

Terminator-teemainen tapahtuma järjestetään 6.–20. helmikuuta ja tarjoaa pelaajille mahdollisuuden kerätä kalloja ja avata jopa 13 palkintoa. Lisäksi helmikuussa ja maaliskuussa on luvassa kaksi muuta tapahtumaa: ja . Näiden tapahtumien myötä pelaajat voivat ansaita lisää päivitettäviä palkintoja.

Terminator-yhteistyön julkistus seuraa Season 1:n suosittua -tapahtumaa, jossa pelaajat pääsivät hankkimaan Netflixin sarjasta tuttuja skinejä, kuten Young-hee- ja Pink Guards -paketit. Vaikka osa pelaajista kritisoi palkintojen sijoittamista premium-taistelupassin taakse, monet ostivat mielellään teemaan liittyviä kosmetiikkapaketteja.

6:n Season 2 alkaa 28. tammikuuta 2025, ja lisää paljastuksia kauden Reloaded-päivityksestä on luvassa myöhemmin. Valmistaudu siis sukeltamaan Skynetin hallitsemaan maailmaan!